Sportief fietsen in Heuvelland

In het prachtige vlakke landschap van de Westhoek steekt Heuvelland erbovenuit. In de eerste plaats met de alom bekende Kemmelberg, maar ook de andere heuvels zijn vaak flinke kuitenbijters. Een paradijs dus
voor getrainde fietsers die van een uitdaging houden.

Onze hellingen

Heuvelland is meer dan de Kemmelberg. Over een afstand van 115 kilometer telt het meer dan 40 hellingen waar je je sportieve krachten op kan botvieren. Samen vormen ze, met een hoogteverschil van 1500 meter, de Mont Ventoux. De Hellingenroute brengt ze voor jou in kaart.

Meer info over de Hellingenroute: www.hellingenroute.be 

De Flandrien Challenge

In Heuvelland worden de bekendste hellingen letterlijk in de kijker gezet. De start en aankomst van elke helling staan op het wegdek gemarkeerd. Wie waagt zich in deze ‘Flandrien Challenge’ met zijn sportieve lotgenoten op Strava?
In Heuvelland zijn dit de hellingen die voortaan letterlijk in het oog springen: de beide kanten van de Kemmelberg, de Gildestraat en de Schomminkel, de Scherpenberg, de Monteberg, de Lettenberg, de Zandberg en de Baneberg. Het zijn allemaal hellingen uit ofwel de wielerklassieker Gent-Wevelgem of de Hellingenroute Heuvelland.

Onze Routes

GENT-WEVELGEM IN FLANDERS FIELDS (128 KM)

Het parcours van Gent-Wevelgem in Flanders Fields bedwingt de belangrijkste hellingen van de wielerklassieker ‘Gent-Wevelgem’. Op het programma: 128 kilometer afzien, 3 beruchte plugstreets (halfverharde stroken in en rond Ploegsteert) en 11 stevige hellingen met o.a. de Catsberg en de Zwarteberg, om te eindigen met een dubbele beklimming van de Kemmelberg.
Toch net iets te pittig? Kies dan bij de start aan het bezoekerscentrum ‘Het Heuvelland’ voor de kleinere lus van 100 kilometer.
De GPX-coördinaten kunnen online gedownload worden via de website: www.cyclinginflanders.cc.

HELLINGENROUTE HEUVELLAND (116 KM)

Fiets de Hellingenroute in Heuvelland. Overwin 40 bulten, door Heuvellanders steevast bergen genoemd en trap in totaal 116 km voor een positief hoogteverschil van 1500 meter.
De Heuvelland Hellingenroute kan gedownload worden voor jouw gps via de website: www.hellingenroute.be.

FIETSNETWERK

Het Fietsnetwerk Westhoek, dat is ruim 1110 kilometer fietsplezier door de groene, vlakke polders, over glooiende heuvels en langs historischestadjes, pittoreske dorpen en getuigen van de Eerste Wereldoorlog.
Stippel zelf je fietsroute uit en geniet van knooppunt tot knooppunt.
De onmisbare fietsnetwerkkaart leidt je naar de leukste plekjes. De groen-witte bewegwijzering wijst je in twee richtingen de weg.

HEUVELLANDS ALTERNATIEF FIETSNETWERK

Dit netwerk verbindt de 8 Heuvellandse dorpen onderling via de veiligste en kortste alternatieve fietsroutes. Deze zijn bewegwijzerd met blauwwitte borden. De kerk van elk dorp wordt als centraal punt aanzien.
Meer informatie over dit aanbod vind je op www.heuvelland.be/alternatieve-fietsroutes.

Fietsonthaalpunt 'Homeland of Cycling'

Ontdek de bergen van Heuvelland en trap het parcours van de fietsroute Gent-Wevelgem en
de Hellingenroute. Je verschijnt alleen of in groep aan de start in de Kemmelse Gaper, het onthaalpunt voor recreatieve fietsers. Achteraf stal je je fiets in een veilige fietsbox en trakteer je jezelf op een verkwikkende douche.
Met ‘Homeland of Cycling’ zet Toerisme Vlaanderen in op de actieve fietsbeleving.

Het fietsonthaalpunt richt zich zowel naar de individuele sportieve fietser als naar zij die in groep onze hellingen
willen trotseren. Het onthaalpunt is, mits de nodige begeleiding, toegankelijk voor andersvaliden. Reservatie via bezoekerscentrum ‘Het Heuvelland’.

Reservatie

Reservatie is wel min. 5 werkdagen vooraf verplicht bij dienst toerisme Heuvelland. Sleutels van de hoofddeur, de lockers en de boxen worden opgehaald in het bezoekerscentrum. Je krijgt er tevens een gebruikshandleiding mee. Bij afgifte wordt een kopie genomen van je identiteitskaart. Merk op dat bij verlies van sleutels een standaardvergoeding wordt gevraagd van €20 per sleutel.

Werner Kerner

Ook dit jaar verschijnt Werner Kerner, onze reuze speelgoedrenner verwijzend naar een druivensoort geteeld in Heuvelland, in het straatbeeld. Spot Werner Kerner dit keer op de Zandberg.

Fietsen in Heuvelland organiseert ism de gemeente Heuvelland zowel op zaterdag 20 maart als op zondag 21 maart een bewegwijzerde toertocht van 80km.
Er zijn twee twee verschillende startplaatsen: de parking aan de Kasteeldreef in Kemmel en de parking van de Kosmos op de Rodeberg in Westouter.
Gezien de geldende coronamaatregelen kunnen we geen bevoorradingen aanbieden en vragen we ook te genieten met maximum 4! Neem ook een mondmasker mee.Aan Werner Kerner op de Zandberg is er de mogelijkheid om een selfie te nemen. Doe ons een plezier en post die foto achteraf op onze pagina op Facebook of op Instagram.
Hou je aan deze gemaakte afspraken ook al is het even wennen. We rekenen op je fiets play ! De tocht wordt vanaf vrijdag 19 maart (17u) ook op gpx aangeboden. 

Fietsvriendelijk logies

Onze fietsvriendelijke logies staan garant voor kwaliteit en zijn afgestemd op de noden van de fietstoerist. Ze bieden de overnachtende fietsers volgende services aan: een overdekte en afgesloten ruimte om hun fietsen te stallen, een fietsherstelkit, een EHBO kit, een laadpunt voor elektrische fietsen en uitgebreide informatie over fietsroutes
in en buiten Heuvelland.

Ontdek hier de fietsvriendelijke logies in Heuvelland.

Fietsherstelpunten

FIETSHERSTELKIT AANWEZIG

 • Loker: Den Heksestoel, Douanestraat 1 – 057 44 73 77 (dinsdag en woensdag gesloten)
 • Westouter: Ruiterschool Rodeberg, Rodebergstraat 21 – 0496 79 34 40 (dagelijks geopend)
 • Kemmel: Bezoekerscentrum ‘Het Heuvelland’, Sint-Laurentiusplein 1 –057 45 04 55
  (01/04 – 15/11: dagelijks geopend, 16/11 – 31/03: maandag gesloten)
 • Kemmel: Hostellerie Kemmelberg, Kemmelbergweg 34 – 057 45 21 60 (dagelijks geopend)
 • Kemmel: Cafe Boutique, Polenlaan 4 – 0498 27 45 28 (maandag en dinsdag gesloten) 
 • Dranouter: Muziekcentrum Dranouter, Dikkebusstraat 234 – 057 44 69 33 (maandag t.e.m. woensdag gesloten)
 • Dranouter: Eeuwenhout Bike, Dikkebusstraat 244 – 0475 26 94 83 (donderdag gesloten)


FIETSHERSTELLER

Wijtschate: Fietsen de Craemere, Ieperstraat 122 - 057 44 88 94 (woensdag en zondag gesloten)

Wine and Cycling groepsarrangement

Ben je klaar voor een stevige tocht over de hellingen van Heuvelland? Dan hebben we voor jou een sportief arrangement. Je start in Kemmel, kiest uit vier mogelijke afstanden op het parcours van Gent-Wevelgem en in het wiel van onze fietsgids overwin je helling na helling tot een heel eind over de schreve. We stoppen in het
zicht van de eindmeet op het wijndomein van de Monteberg voor een natje en een droogje. Na de tocht berg je je racefiets in één van onze fietsboxen, geniet je van een verkwikkende douche en proeven we van een lokaal biertje.

Meer info over het groepsarrangement vind je hier.

Download hier de flyer van Sportief Fietsen in Heuvelland.

 • Sportief fietsen in Heuvelland
 • Sint - Laurentiusplein 1
 • 8956 Kemmel
 • België
 • 057450455
 • toerisme@heuvelland.be

 • Sportief fietsen in Heuvelland
 • Sint - Laurentiusplein 1
 • 8956 Kemmel
 • België
 • 057450455
 • toerisme@heuvelland.be