Vrede

Ontdek het leven in en rond de loopgraven zoals het was, een beklijvende ervaring die niemand onberoerd laat.
Verkennen
Om nooit te vergeten…

Op en naast het front
Door de ogen van de vijand:

Bayernwald loopgraven
De Duitsers namen deze 40 meter hoge, strategische plek in Wijtschate in en bouwden er een moeilijk inneembare
vesting. De waarheidsgetrouwe reconstructie van een gedeelte van de site met Duitse luisterschachten, een loopgravenstelsel en vier bunkers, laat je zien hoe de Duitsers de loopgravenoorlog zagen.

Van mijn tot mijmering:
de Pool of Peace

Op 7 juni 1917 brachten de Engelsen 19 ondergrondse mijnen tot ontploffing van Hill 60 tot Ploegsteert.
De explosies van de mijnen sloegen enorme littekens in het landschap. Het grootste litteken is dat van de Pool of Peace,
nu een mooi stukje natuur. Een diepte van 12 meter en een diameter van 129 meter geeft je een idee over de kracht
van de ontploffing. Om stil bij te worden en even weg te mijmeren.

Geheime site: de Commandobunker

De bunker van de Kemmelberg werd in het begin van de jaren 1950 gebouwd als commandocentrum voor de luchtverdediging van België, Nederland, Luxemburg, Frankrijk en Groot-Brittannië. Omdat de NAVO in dezelfde periode aan een geïntegreerd luchtverdedigingssysteem werkte, werd het bouwwerk nooit voor zijn oorspronkelijke doel gebruikt.
In de jaren 1960 werd de bunker omgebouwd tot het hoofdkwartier van de Generale Staf van de Belgische Strijdkrachten. Na de Koude Oorlog verloor hij zijn militaire nut. Deze geheime site, nog in oorspronkelijke staat en perfect bewaard, getuigt van een halve eeuw spanningen tussen Oost en West.
Aan de hand van foto's, filmbeelden, objecten, uniformen en militaire uitrusting dompelt de bunker ons onder in de Koude Oorlog.

Afbeeldingen