Streeklekkers

Heuvellandse wijn, hoeve-ijs, streekbiertjes en het streekaperitief Picon...om hier te proeven of thuis na te genieten.
Smullen, proef de streek!

Wijnbouw

Glooiende flanken en zon. Dan denk je toch aan wijn? Zo ook in Heuvelland, want we tellen hier 15 fantastische wijnbouwers. De ondergrond en het klimaat zijn zeer geschikt voor wijnbouw en Heuvelland is ondertussen ook erkend als wijnstreek. Onze wijnflessen mogen dus het kwaliteitslabel 'Appellation d' origine protégé' dragen. Elke wijnstreek heeft zijn eigen karakter. Zo is onze wijn in Heuvelland vrij aromatisch. Hij bevat fijne mineralen en heeft een sappige smaak.

Ontdek hier alle Heuvellandse wijngoeden.

Ander lekkers uit Heuvelland

Elke streek heeft haar streekproducten. Zo ook Heuvelland. In heel wat van die streekproducten wordt de lekkere Heuvellandse wijn verwerkt. De bergstenen in de Heuvellandse ondergrond warmen de aarde sneller op en houden de grond langer warm: uitstekend voor de wijnranken!

Dat inspireerde chocolatier Olivier Verledens uit Loker tot de creatie van een chocoladen versie van die bergstenen, op basis van de Pommelle van Wijngoed Monteberg. Zijn nieuwste creatie 'Silex' is een praline op smaak gebracht met Eau Devin van wijndomein Entre-Deux-Monts.

Stefanie en Stijn van Hoeveslagerij 't Lindebos in Wijtschate produceren Vintage pastei, waarbij het vlees verrijkt wordt met Vintje: een distillaat op basis van wijn van de wijnbouwers van Vintage Heuvelland vzw.

Heuvellands Vintageroomijs en sorbet met rode Heuvellandse wijn vind je bij 'Vers van de Hoeve' in Wijtschate. Ook de coupe Picon of coupe Entre-Deux-Monts van ijssalon SurprICE is zeker een aanrader!

Naast wijn heeft Heuvelland ook enkele bieren: twee blonde - de Bosgeus en Saison Borelle - en één bruin bier: JJ Crowe. Saison Borelle wordt met 100% biologische ingrediënten gebrouwen. Dit bier werd oorspronkelijk ontwikkeld voor de Borelle in Dranouter: een jaarlijks volksfeest waarbij de bewoners de winter verjagen en de lente verwelkomen. JJ Crowe werd speciaal gebrouwen ter herinnering van de slag om Nieuwkerke van eind april 1918 in en rond het jeugdverblijf de Bosgeus.

Hoeveproducten en Eigen Kweek

Verschillende boerderijen in Heuvelland maken eigen hoeveproducten aan: van zelfgemaakt roomijs, chocolademousse, vanillevla of yoghurt tot zelfgemaakte paté, droge worstjes of vleessla. Voor de populaire Één-reeks 'Eigen Kweek' werd op heel wat locaties gefilmd in Heuvelland. Het centrale gezin in de reeks, de familie Welvaert, bracht inderdaad ook welvaart naar Heuvelland, want vandaag kun je er een gamma producten kopen dat gelinkt wordt aan 'Eigen Kweek'. Overigens is er ook een kaart van de opnamelocaties beschikbaar!

Picknicken op z'n West-Vlaams

En dan hebben we nog onze gedreven landbouwers. Ze bieden je de kans om te picknicken met 100% West-Vlaamse streekproducten. Je kunt zo'n hemels heerlijke picknickmand bestellen en afhalen of de picknick ter plekke op de hoeve veroberen: in de weide, op het erf of op het zomerterras. Reserveer vlug je 100% West-Vlaamse picknick bij ' Lindebos in Wijtschate en Wijngoed Monteberg te Dranouter.

Op zoek naar een prachtige picknickplek? Heuvelland telt er heel wat! Naast banken en picknicktafels zijn er heel veel locaties met speeltoestellen waar kinderen zich kunnen uitleven terwijl de ouders van de natuur genieten.
Ontdek hier leuke picknickplekjes in Heuvelland.

  • Streeklekkers
  • Sint-Laurentiusplein 1
  • 8956 Kemmel
  • België

Faciliteiten

Proeven: Eten en drinken
Dorp: Kemmel

  • Streeklekkers
  • Sint-Laurentiusplein 1
  • 8956 Kemmel
  • België

Afbeeldingen