Streeklekkers

Heuvellandse wijn, hoeve-ijs, streekbiertjes en het streekaperitief Picon...om hier te proeven of thuis na te genieten.
Smullen, proef de streek!

Wijnbouw

Glooiende flanken en zon. Dan denk je toch aan wijn? Zo ook in Heuvelland, want we tellen hier 16 fantastische wijn-
bouwers. De ondergrond en het klimaat zijn zeer geschikt voor wijnbouw en Heuvelland is ondertussen ook erkend als wijnstreek. Onze wijnflessen mogen dus het kwaliteitslabel ‘Appellation d’origine protégé’ dragen. Elke wijnstreek heeft zijn eigen karakter. Zo is onze wijn in Heuvelland vrij aromatisch. Hij bevat fijne mineralen en heeft een sappige smaak.
Maar met wijn alleen zijn Heuvellanders niet tevreden.
Ze verwerken hun eigen wijnen ook nog in streekgerechten en streekproducten. En ze stippelden er enkele wijnroutes rond
uit: 'De Vintage Heuvelland fietsroute en de Walk en Talk route'. Die nemen je mee in verschillende scenario’s – te voet of met de fiets – langs de wijndomeinen of de lekkerste adresjes om van de wijn of de streekgerechten te proeven. Ook landschappelijk geeft de wijnbouw onze streek een extra dimensie: met wat zon en een klein tikkeltje verbeelding waan je je zo in het zonnige zuiden.

Ontdek hier alle Heuvellandse wijngoeden.

De Grote Goesting 2022

In 2022 staat in de Westhoek “de grote goesting” in de kijker. Wie de regio bezoekt, kan een streekbiertje, gebrouwen met hop van eigen bodem wel appreciëren, maar geniet evenzeer van een huisgemaakte picon, wijnen uit het Heuvelland of fijne vleeswaren.
De vermaarde estaminets zijn bij uitstek locaties waar je kan genieten van de authentieke producten en de convivialité.
Onder de noemer ‘Ga naar de bron van al het lekkers dat de Westhoek te bieden heeft’ worden er tal van tijdelijke activiteiten georganiseerd om het lekkers uit de streek in de verf te zetten: unieke diners op uitzonderlijke locaties, culinaire (vertel)wandelingen, Weekend van het Volkscafé, bier- en wijndegustaties,...
Ontdek het volledig programma:
www.toerismewesthoek.be/grotegoesting

De wijnboer verrast jou!

We weten al dat wijndruiven hier goed gedijen. Een bezoek aan een wijngoed hoort er dan ook bij. Bij enkele van de 16 wijnbouwers is dit voor individuele bezoekers enkel na afspraak. Andere wijnbouwers hebben een aantal vaste openingsuren. Raadpleeg onze of hun website voor het detail hiervan.
Met een groep op bezoek bij de wijndomeinen is een aanrader. Je leert er alles over hoe de wijn wordt geproduceerd: van wijnrank tot fles. Je komt meer te weten over het leven als wijnboer en bij het slot van je bezoek, kun je enkele lekkere Heuvellandse wijnen degusteren. Uiteraard krijg je ter plekke ook de mogelijkheid om een eigen voorraadje in te slaan.
Krijg je niet genoeg van de Heuvellandse wijnen? Haal ze nu snel en gemakkelijk in huis. En blijf meteen ook op de hoogte van het nieuws van de wijndomeinen. Genieten maar!

Brouw en proef!

Tot vorig jaar waren er 16 wijnbouwers maar geen enkele bierbrouwer in Heuvelland. In een bierland als België kan dat niet. Brouwerij De Moare en brouwatelier De Keukenbrouwerij deden er iets aan.
Eind vorig jaar installeerde De Moare haar brouwketels op de zuidelijke flank van de Kemmelberg. Je kan de nieuwe brouwerij bezoeken. Terwijl je van de huisgebrouwen biertjes proeft, demonstreren de brouwers het brouwproces.
Met je vrienden je eigen bier brouwen? In Loker startte Olivier Verledens brouwatelier De Keukenbrouwerij. Hij richt workshops bierbrouwen in voor groepen tot 8 personen: een ‘all-in’ concept, enig in België. Als deelnemer doorloop je het hele brouwproces: schroten, maischen en koken. Je maakt kennis met de verschillende ingrediënten en de gebruikte materialen. Ook proeven is een belangrijk onderdeel van de workshop. Je ervaart de verschillende bierstijlen van enkele West-Vlaamse brouwerijen. Een gevulde koelkast met lekkere West-Vlaamse bieren staat voor je klaar.

Neem een vleugje Heuvelland mee naar huis

Wil je ook thuis nog kunnen likkebaarden van onze tongstrelende streekproducten, dan is ‘Appellation Heuvelland’ voor jou de ideale oplossing: een streekmand, boordevol ambachtelijke Heuvelland-producten. Geniet van onze aromatische wijnen, onze geurige bieren, honing recht uit de bijenkorf, huisbereide charcuterie of andere producten, waar je de liefde voor het ambacht zo door proeft! Je kan kiezen uit een assortiment van drie streekmanden. Naargelang je 30, 40 of 50 euro betaalt, krijg je minder of meer zaligheden mee naar huis. Dat spreekt voor zich…

Bak vol Goesting

Picknicken oké maar sjouwen met een picknickmand?
Een (h)eerlijke picknick ‘Bak vol goesting’ met streekproducten staat als alterrnatief op het afgesproken tijdstip voor je klaar. Je kan kiezen uit vier exclusieve picknickplekken van waaruit je een wandeling of fietstocht kan starten voor of na de picknick.

Korte Keten Kaart

Koop je onze lokale producten rechtstreeks bij de producent, dan geniet je van krakend vers, gezond en lekker. Met de Korte Keten Kaart ontdek je hoevewinkels, automaten, markten, afhaalpunten ... Ze ligt gratis voor je klaar in het bezoekerscentrum en de webshop vanaf april 2022.

  • Streeklekkers
  • Sint-Laurentiusplein 1
  • 8956 Kemmel
  • België

Faciliteiten

Proeven: Eten en drinken
Dorp: Kemmel

  • Streeklekkers
  • Sint-Laurentiusplein 1
  • 8956 Kemmel
  • België