Missie Bayernwald

Volg de leerkrachtengids stap voor stap en begeleid zo je eigen klas op missie Bayernwald. Speel de rol van informant en help de leerlingen bij het ontcijferen van het geheime verhaal. De leerlingen voeren opdrachten uit en verzamelen zo de juiste codes! (Een spel uitgewerkt rond Bayernwald en Zero Hour.)

Deze WOI site in Wijtschate ligt 40 meter hoog: strategisch interessant om de vijand in de gaten te houden en – waar nodig – te reageren. De stad Ieper ligt hier 6 kilometer in vogelvlucht vandaan. Na een verwoede strijd kwam de site in handen van de Duitsers die de plaats omdoopten tot ‘Bayernwald’ en het uitbouwden van 1914 tot juni 1917 tot een grote, niet in te nemen vesting. Hier krijg je – en dat is uniek – het verhaal van de Mijnenslag vanuit het Duitse standpunt. De loopgravensite is immers het Duitse antwoord op vermeende ondergravingen van Engelsen in de buurt. Het Bayernwald van vandaag is een waarheidsgetrouwe reconstructie: 320 meter loopgraven, vier bunkers en twee mijnschachten. Al wandelend door de kronkelende loopgraven ontdek en ervaar je alles zelf. De loopgravensite is ook toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Toegang is betalend.

Doelgroep: 5° en 6° leerjaar.

Bestaat uit:

Hoe verloopt het bezoek aan Bayernwald

  • Kennismaking met de locatie.
  • Deel de MB-kaarten uit, speel de rol van informant en help de leerlingen bij het ontcijferen van het geheime verhaal (rode kant MB-kaart).
  • Vertel de leerlingen over Zero Hour.
  • Geef de leerlingen nog even de tijd om de loopgraven op eigen houtje te verkennen en om hun impressies neer te schrijven en te tekenen (bruine kant MBkaart).

Alle materiaal en extra informatie is te verkrijgen bij:

Bezoekerscentrum ‘Het Heuvelland’ - Toerisme Heuvelland
Sint Laurentiusplein 1, 8950 Kemmel-Heuvelland
057 45 04 55
toerisme@heuvelland.be

Bij aankoop van een toegangsticket wordt dit gratis meegegeven met de begeleidende leerkracht.
De bestanden kunnen hierboven ook worden gedownload (zie bestaat uit).

Tip: West-Vlaamse onderwijsinstellingen die een WOI site bezoeken in West-Vlaanderen en dus ook in Heuvelland tussen 1 februari 2015 en 31 december 2018 kunnen tot 50 % van hun vervoers- (openbaar vervoer of gehuurde fiets of bus), gids-, toegangs- of deelnamekost terugvorderen en tot 20 % van de overnachtingskosten in een erkend West-Vlaams jeugdverblijfscentrum.

Afbeeldingen