Lou, Jack en Lili bezoeken de WO I sites in Wijtschate

 Lou (2011), Jack (2013) en Lili (2017) en wonen in Zwevegem. Ze maken videos over hun leuke uitstapjes, reizen, ... en zetten die op hun Youtube kanaal (om deze tips met iedereen te delen.

Ze bezochten de WO I sites Bayernwald, Dietrich Schacht en Pool of Peace in Wijtschate. Bekijk hier hun avonturen.

Bayernwald

In het Croonaertbos in Wijtschate (Heuvelland) is een stuk van een Duits loopgravenstelsel te zien. De Duitse troepen veroverden deze plek op de Fransen in 1914 en doopten de site ‘Bayernwald’. Hier tref je ook twee luisterschachten aan. De Duitse soldaten vreesden voor Britse dieptemijnen en konden dankzij deze gangen de vijandelijke activiteiten afluisteren. Bayernwald is gereconstrueerd op basis van archeologisch onderzoek en laat je 10% van de oorspronkelijke constructie uit WO I zien.

Locatie: Voormezelestraat 2, Wijtschate
Koop vooraf online je ticket via https://webshopheuvellandtoerisme.recreatex.be

Wie vooraf een ticket aankoopt online betaalt het volwassentarief  €6 pp als toegangsprijs.
De andere tarieven zijn  enkel verkrijgbaar aan de balie van Toerisme Heuvelland (Sint-Laurentiusplein 1, Kemmel):
Studenten 8 – 26 jaar: €2 pp
Kinderen jonger dan 8 jaar: gratis
Leerkrachten (bij vertoon lerarenkaart aan balie): €3 pp

Pool of Peace

De Spanbroekmolenkrater, ook wel Pool of Peace genoemd, is de grootste en meest imposante mijnenkrater in de Westhoek. De krater is een herinnering aan de Mijnenslag. Op 7 juni 1917 brachten de Britse troepen 19 ondergrondse mijnen tot ontploffing van Hill 60 tot Ploegsteert. De ontploffingen zorgden voor enorme kraters in het landschap. De Pool of Peace is nu een 12 meter diepe vijver met een volledige diameter met rand van 129 meter, een vredevol stukje natuur in het glooiende landschap van Heuvelland.

Locatie: kruisstraat, Wijtschate
Dagelijks geopend.
Gratis toegankelijk.

Dietrich Schacht


Vanaf 1916 reeds probeerden de geallieerden de Duitse stellingen op de heuvelrug van Wijtschate-Mesen te ondergraven. De Duitsers bouwden als tegenaanval een dertigtal verticale schachten die in de diepte verbonden werden met horizontale tunnels. De Dietrich schacht in het Kampagnebos van Wijtschate is een van die Duitse luisterschachten.

De Dietrich schacht bereik je via het karrenspoor naar het Kampagnebos. Volg het bospad en je vindt de Dietrich schacht na ongeveer 100 m aan je linkerkant.
Gratis toegankelijk.

 

Afbeeldingen