Lezing 'Europa, dertig jaar na de val van de Muur' VOLZET

23 januari 2020 | 20u30

Lezing in de Commandobunker Kemmel door Hendrik Vos, directeur van het centrum voor EU-studies, en Rob Heirbaut, VRT journalist.

Europa, 30 jaar na de val van de muur:
De val van de Berlijnse muur en het scheuren van het ijzeren gordijn hebben de Europese Unie spectaculair veranderd. De euforie was groot, die eerste periode. Het communisme was ineengestuikt en ‘ons’ model had gewonnen. Het kon alleen maar goed gaan met de wereld. Nieuwe landen traden toe en Unie kreeg nieuwe buren.
Maar stilaan doken er problemen op. Met de oorlogen in Joegoslavië vonden er weer etnische zuiveringen plaats in onze achtertuin. En is het wel eerlijk dat Polen en Bulgaren hier komen werken? Nemen Oost-Europese lidstaten geen loopje met de fundamentele rechten? Is het wel nodig om ruzie te maken met Rusland?
Nieuwe crisissen, zoals de migratieproblematiek, hebben de Europese Unie onder spanning gezet, en dikwijls hebben Centraal- en Oost-Europese landen een andere kijk op de kwestie dan de oude lidstaten.

Tijdens deze lezing bekijken journalist Rob Heirbaut (VRT) en Europaprofessor Hendrik Vos (Universiteit Gent) hoe het met Europa gesteld is, dertig jaar na de val van de muur.

Deelnameprijs: € 5 pp
Locatie: Commandobunker Kemmel, Lettingstraat 64, 8951 Dranouter
De plaatsen zijn beperkt. Inschrijven vooraf noodzakelijk: via https://forms.gle/cpxTyob2PKUVjDJk8

Lezing 'Europa, dertig jaar na de val van de Muur'

Prijzen

Prijs € 5,00

Lezing 'Europa, dertig jaar na de val van de Muur'

Afbeeldingen