Korte 20ste Eeuw: sporen van 3 oorlogen in Heuvelland

Programma

9u30: inleiding 'Korte 20ste Eeuw'
Vooraleer naar de sites zelf te gaan, worden de drie conflicten alsook het begrip 'Korte 20e Eeuw door een gespecialiseerde gids toegelicht tijdens een lezing.

10u: de loopgravensite Bayernwald - Wijtschate (WO I)
Een unieke Duitse site te Wijtschate. Het geheel bestaat uit twee Duitse mijngangen, een mijnschacht, een loopgravenstelsel en vier bunkers. De gids geeft je hier o.a. graag meer uitleg over de functies van deze site in WO I en het leven van de soldaten in de loopgraven.

11u30: de bunker van de Maginotlinie - Sint-Jans-Cappel (WO II)
Op de flank van de Zwarteberg maakte de gemeente Heuvelland één van die bunkers weer toegankelijk voor het publiek. Samen met de gids krijg je hier de kans om de grote spelers van de Tweede Wereldoorlog in het juiste kamp te plaatsen in tijd en ruimte, de rol van België in het geheel te schetsen en even na te gaan wat dit allemaal betekende voor de eenvoudige militair of burger.

12u15: maaltijd in één van de Heuvellandse horecazaken
In dit arrangement is GEEN maaltijd inbegrepen Er is al een broodmaaltijd mogelijk vanaf €9 pp of een warme maaltijd vanaf €13 pp. Op onze website vind je de lijst van mogelijkheden voor groepen: zie groepsmaaltijden.

14u: bezoek aan de Commandobunker Kemmel (Koude Oorlog)
Daal af in een ultra geheime commandobunker van de Belgische Strijdkrachten, het zenuwcentrum van het opperbevel tijdens de Koude Oorlog. De bunker gebouwd begin de jaren vijftig, was bedoeld als commandopost van een internationaal luchtverdedigingssysteem maar was vooral een communicatiecentrum. Sinds 2010 is de bunker ingericht als museum. In de bunker is het alsof de tijd is blijven stilstaan. Tijdens het bezoek met gids krijg je een situering van de tegenstanders en kom je ook meer te weten over de rol van België in dit alles, eindigend met de gevolgen van dit conflict voor het dagdagelijks bestaan.

15u45: bezoek aan een wijngoed
Bij een bezoek aan één van de wijngoeden van Heuvelland, kan je even tussen de wijnranken wandelen waarna je professionele uitleg krijgt over de wijnbouw. Uiteraard kan je ook proeven! Er zijn twee degustaties per persoon inbegrepen. p.

Praktisch

  • € 31 pp
  • min. 20 personen
  • inbegrepen: toegang tot de 3 sites, boek Korte 20ste Eeuw (1 boek per deelnemer), bezoek wijngoed en gids.
  • vervoer zelf te voorzien
  • vanaf 40 personen worden er 2 gidsen ingeschakeld.
  • de volgorde van het programma kan wijzigen volgens beschikbaarheid van de Commandobunker.

Afbeeldingen