Korte 20ste Eeuw: sporen van 3 oorlogen in Heuvelland

De Korte Twintigste Eeuw is een term die terugslaat op de jaren 1914-1991. De term is gedefinieerd door Eric Hobsbawm, een Brits historicus, in zijn boek: The Age of Extremes: The Short Twentieth Century, 1914-1991.
Bezoek drie militaire bolwerken in Heuvelland onder leiding van een gids die je uitlegt hoe het ene conflict naar het andere overliep. Dit is een uiterst leerrijke dag voor wie van militaire geschiedenis houdt.

Programma

9u30: inleiding 'Korte 20ste Eeuw'
In een locale horecazaak krijgen jullie een kop koffie aangeboden. Het begrip 'Korte 20e Eeuw' wordt daar door jullie begeleidende gids op een bevattelijke manier uitgelegd. Daarna vertrekken jullie naar de diverse sites.

10u45: de loopgravensite Bayernwald - Wijtschate (WOI)
Een unieke Duitse site te Wijtschate. Het geheel bestaat uit twee Duitse mijngangen, een mijnschacht, een loopgravenstelsel en vier bunkers. De gids geeft je hier o.a. graag meer uitleg over de functies van deze site en het leven van de soldaten in de loopgraven.

12u: de bunker van de Maginotlinie - Sint-Jans-Cappel Frankrijk (WOII)
Op de flank van de Zwarteberg maakte de gemeente Heuvelland één van die bunkers weer toegankelijk voor het publiek. Samen met de gids krijg je hier de kans om de grote spelers van de Tweede Wereldoorlog in het juiste kamp te plaatsen in tijd en ruimte, de rol van België in het geheel te schetsen en even na te gaan wat dit allemaal betekende voor de eenvoudige militair of burger.

12u15: maaltijd in één van de Heuvellandse horecazaken
In dit arrangement is GEEN maaltijd inbegrepen  Op onze website vind je de lijst van mogelijkheden voor groepen: zie groepsmaaltijden.

14u15: bezoek aan de Commandobunker Kemmel (Koude Oorlog)
Daal af in een ultra geheime commandobunker van de Belgische Strijdkrachten, het zenuwcentrum van het opperbevel tijdens de Koude Oorlog. De bunker gebouwd begin de jaren vijftig, was bedoeld als commandopost van een internationaal luchtverdedigingssysteem maar was vooral een communicatiecentrum. Sinds 2010 is de bunker ingericht als museum. In de bunker is het alsof de tijd is blijven stilstaan. Tijdens het bezoek met gids krijg je een situering van de tegenstanders en kom je ook meer te weten over de rol van België in dit alles, eindigend met de gevolgen van dit conflict voor het dagdagelijks bestaan.

15u45: bezoek aan een wijngoed
Bij een bezoek aan één van de wijngoeden van Heuvelland krijg je professionele uitleg over de wijnbouw. Uiteraard kan je ook proeven! Er zijn twee degustaties per persoon inbegrepen.

Praktisch

  • € 34 pp
  • min. 15 personen
  • inbegrepen: toegang tot de 3 sites, boek Korte 20ste Eeuw (1 boek per deelnemer), bezoek wijngoed en gids.
  • vervoer zelf te voorzien
  • vanaf 30 personen worden er 2 gidsen ingeschakeld.
  • de volgorde van het programma kan wijzigen volgens beschikbaarheid van de Commandobunker.

Afbeeldingen