Kemmelwaar

Zo’n 2400 jaar geleden woonden er Kelten op de Kemmelberg. De top was uitgebouwd tot een versterkte vesting: met houten muren en aarden wallen. Binnenin woonden en werkten er Kelten.
Één van hun specialiteiten was het bakken van potten, schalen, kommen …

Dit keramisch vaatwerk werd ‘Kemmelwaar’ genoemd. Het had typische vormen, figuren en kleuren waardoor het herkenbaar was als ‘zijnde van de Kemmelberg’. Dit vaatwerk was dan ook een top handelsproduct.

Vandaag liggen 10.000 scherven van schalen, drinkbekers, potten en kruiken ‘ Kemmelwaar’ in musea en depots. We proberen deze keramiek te doorgronden: hoe werd het gemaakt ? met welke klei ? met welke baktechniek ? hoe werd het afgewerkt ? Zo maken we enkele replica’s van hoe Kemmelwaar er echt heeft uitgezien. Deze scherven vormen ook onze inspiratie bron om nieuwe producten, gelinkt aan onze wijnbouw, te ontwikkelen: een wijnkoeler, wijnkannetjes, tapas schaal en bordjes ..

Zin in meer ? Kom, ontdek en koop Kemmelwaar op één van onze evenementen:

Expo Kemmelwaar

In de box in de kerk van Kemmel loopt er een tentoonstelling over het leven van de Kelten op de Kemmelberg. We tonen er de topstukken van die tijd. Bijzondere aandacht gaat er naar het pottenbakkersverhaal.

Iedere dag van zaterdag 19 juni tem zondag 29 augustus, tijdens de openingsuren van bezoekerscentrum 'Het Heuvelland'.

‘Pop up’ winkel met demo’s

Elke woensdag, vrijdag en zaterdag namiddag van 14u tot 18u kan je in de box van de kerk terecht voor aankoop van het keramiek Kemmelwaar. Pottenbakker Hugo is aanwezig en toont je graag ‘the making of’ .
Bij mooi weer is er buiten een terrasje en gaan de demo’s daar door.

Locatie: box kerk Kemmel, Sint-Laurentiusplein, Kemmel.

Workshop Kemmelwaar

Zin om zelf aan de slag te gaan ? Pottenbakster Hilde biedt gezinnen met kinderen en vriendinnen/vriendengroepen een eerste kennismaking aan. Maak je eigen duimpotje en keramisch tegeltje met Keltische motieven, verneem meer over het verhaal van de Kelten…

Prijs

Kids: 8 euro pp
volwassenen: 10 euro pp.

Data

woensdag 25 augustus 2021 van 14u tot 16u
Reservatie vooraf via https://webshopheuvellandtoerisme.recreatex.be

Op een ander moment- op afspraak : telefonisch op het nummer :0498 10 80 97 – Pottenbakster Hilde

‘Beleef de Kemmelberg’ dag

zondag 10 oktober : een dag vol animatie rond de berg en zijn Prehistorisch en Keltisch verleden.

Bezoek ook onze website: www.kemmelwaar.be met webshop.

Het project maakt deel uit van het Europese Interregprogramma Cupido dat ondernemerschap op het vlak van landschap, erfgoed en cultuur aanmoedigt.
Het is een samenwerking tussen de gemeente, CO7 en de provincie West-Vlaanderen.