Hellingenroute Heuvelland

Met het project Home Land of Cycling zet Toerisme Vlaanderen in op de actieve fietsbeleving. De Vlaamse overheidsdienst klopte zo aan bij de gemeente Heuvelland waar in het OC de Gaper een onthaalpunt voor fietsers werd ingericht. Home Land of Cycling werd ingefietst op vrijdag 13 september 2019.

Het onthaalpunt wordt gekoppeld aan de fietsroute Gent-Wevelgem en aan de Hellingenroute. Groepen kunnen voortaan starten aan de Kemmelse Gaper voor een ontdekking van de vele bergen die Heuvelland rijk zijn. Achteraf is er de mogelijkheid om te douchen en om de fiets in een veilige fietsbox te stallen.
In maart 2020 werden de reuze speelgoedrenners aan de rotonde de Polka in Kemmel ingehuldigd. Een van de speelgoedrenners kreeg de naam van Werner Kerner, verwijzend naar een druivensoort die in Heuvelland geteeld wordt. Werner Kerner staat in 2023 onder de Westouterse zetellift.

Alle info: www.fietseninheuvelland.be

In Heuvelland promoot de gemeente de heuvels als ideaal trainingsgebied voor een tocht door het Europees hooggebergte. De heuvels worden door de inwoners - koppig als ze zijn - bergen genoemd. De Heuvelland Hellingenroute bestaat uit 2 routes met verschillende afstanden over onze hellingen, namelijk 63km en 116km. De routes zijn allemaal vrij te downloaden via de downloadlinks. De Hellingenroute wordt ook georganiseerd als event, in 2023 is dit op dinsdag 15 augustus.

Combineer de Hellingenroute gerust met een paar dagen weg in Heuvelland. Op Toerisme Heuvelland vind je zeker een leuke overnachtingsplaats.

Hier een overzicht van de routes:
1. Heuvelland Hellingenroute 63/939

Over een afstand van 63km worden 939 hoogtemeters geteld en zijn er deze 20 hellingen:

1. Terrierstraat, 2. Zavelaar, 3. Zandberg, 4. Scherpenberg, 5. Zoetendaal, 6. Zoetzurendaal
7. Frontieren, 8. Rue de Rheningelst, 9. GP Boeschepe, 10. Rue du Soleil
13. Mont des Cats, 14. Mont Kokereel, 15. Mont Noir, 16. Schomminkel, 17. Baneberg
19. Hille, 23. In de Wulf, 38. Wijngoed Monteberg, 39. Kemmelberg, 40. Lettenberg
Download hier

2. Heuvelland Hellingenroute 116/1498

Over een afstand van 115km worden 1550 hoogtemeters geteld en zijn er 40 hellingen. Kijk hieronder voor een overzicht van alle 40 hellingen.
Download hier

Overzicht van de hellingen:
Terrierstraat
Deze eerste helling vertelt meteen alles over wat volgt: korte nijdige kuitenbijters met verrassend hoge maximale stijgingspercentages.
https://www.routeyou.com/nl-be/route/view/1533056/fietsroute/terrierstraat