Film 'Das Leben der Anderen'

22 november 2019

Praktisch

Locatie: Commandobunker Kemmel
Tijdstip: 19u30
GRATIS
Inschrijving vooraf wel noodzakelijk want beperkt tot max. 50 plaatsen.
Online inschrijven kan via deze link: https://forms.gle/33gWncr34zYfEUpK9

Synopsis

Oost Berlijn, 1984, Gerd Wiesler (Ulrich Mühe), Stasi-officier, krijgt het toezicht op de toneelschrijver Georg Dreymann (Sebastian Koch) toevertrouwd. Hij vraagt zich niet eens af of het niet om een nep-intrige gaat in scène gezet door de minister van cultuur Bruno Hempf (Thomas Thieme) die verliefd is op Dreymanns vriendin de toneelspeelster Christa-Maria Sieland (Martina Gedeck) en die hem wil laten verdwijnen. Zijn meerdere Luitenant Grubitz hoopt er, wat hem betreft, een carrièrevoordeel uit te halen. Wiesler, vrijgezel en zo goed als zonder privé-leven, ontdekt tijdens zijn toezicht de wereld van de kunst, van de liefde en van de vrijheid van geest, horizonten die hem tot dan toe onbekend waren.
Beetje bij beetje, neemt hij afstand van zijn plicht en hij grijpt niet in wanneer Dreymann, na de zelfmoord van een bevriend regisseur waarvan de loopbaan werd gesaboteerd, een artikel schrijft over het abnormaal hoge aantal zelfmoorden in DDR. Dreymann, nochtans in het bezit van zijn eigen schrijfmachine, gebruikt een gesmokkeld schrijfmachine dat hem door het Westduitse tijdschrift Der Spiegel werd geleverd. Wiesler beschermt zelfs Dreymann door onvolledige verslagen op te stellen.
Wanneer Christa-Maria in de kantoren van Stasi wordt ondervraagd en haar vriend aangeeft, gaat Wiesler naar het huis van Dreymann terug om er het bezwarende schrijfmachine weg te nemen. Dreymann is verrast wanneer hij zijn schuilplaats leeg terug vindt tijdens de huiszoeking.

Film 'Das Leben der Anderen'

Film 'Das Leben der Anderen'

Afbeeldingen