Festival van het Maankonijn

Van 17 tot 21 september 2021 heeft in Heuvelland het eerste Festival van het Maankonijn plaats, een gebeuren dat in de aanloop naar de meest volle maan van het jaar focust op natuur en haiku, op rust en stilte, op woord en beeld, op muziek en stem, op lichaam en geest, op licht en duisternis. Er zijn tal van kleinschalige activiteiten, gaande van voorstellingen en lezingen over workshops en expo’s tot wandelingen en andere belevenissen in de duisternis met als hoogtepunt het Maankijken op 21 september. Zowel voor jong als voor oud, zowel experimenteel als meer klassiek, zowel buiten als binnen, zowel op pleinen als in kerken. En steeds in het prachtige landschap van het Heuvelland. 

www.festivalvanhetmaankonijn.be

Arrangementen

Voor wie tijdens het festival in Heuvelland wil verblijven, zijn er speciale arrangementen samengesteld, waarbij je én je logies boekt én een aantal gratis tickets krijgt. Er zijn verschillende arrangementen beschikbaar in een weekend-, midweek- of weekformule.

BASHO-arrangement

Matsuo Bashõ is de dichter van de eenvoud, die ook zelf in een heel eenvoudige hut woonde en vaak als een zwerver door Japan trok. Hij kon enorm geraakt worden door de natuur. Bashõ was ook wel de meest religieuze dichter van de grote vier. Zijn haiku’s zijn vaak dieper te lezen. Er gaat veelal een boeddhistische, diepere betekenis achter schuil.

Voor het BASHO-arrangement kiezen we daarom voor de eenvoudige, maar heel bijzondere houten hutten (de PODs) voor 2 personen in Vakantiewoning De Douvevallei op één van de mooiste plekken in het Heuvelland. Logeren dicht bij de natuur, wakker worden en een ree het bos in zien lopen. De PODs zijn een aparte slaapervaring, maar basic. Er is de gewone POD M en de iets ruimere POD XL.

RESERVEREN - Prijs 2 personen: 140 tot 395 euro
2 gratis festivaltickets/persoon: zie Activiteiten

SHIKI-arrangement

Masaoka Shiki is een van de grote vier haikumeesters en als haikudichter vooral bekend om zijn vernieuwing van de haiku onder invloed van de schilderkunst en meer bepaald de Franse impressionisten en het schilderen en plein air. Shiki werd er enorm door geïnspireerd en vond dat haiku’s net als de schilderijen van de impressionisten in en uit het reële leven tot stand moesten komen: naar het leven geschilderd.

Voor het SHIKI-arrangement kiezen we voor het nieuwe reuzengrote en mobiele houten wijnvat voor 2 personen in Vakantiewoning De Douvevallei dat en plein air op een willekeurige plek in de kleine wijngaard kan worden neergezet als eenvoudig verblijf. Het is een reusachtig oud wijnvat van Chardonnay, dat tot een mobiel logement is omgebouwd.

RESERVEREN - Prijs 2 personen: 200 tot 470 euro
2 gratis festivaltickets/persoon: zie Activiteiten

ISSA-arrangement

Kobayashi Issa is misschien wel de meest menselijke haikudichter van de grote vier. Hij stond heel dicht bij de natuur en beschreef met milde humor vaak treffend zijn sympathie voor de allerkleinste wezens: insecten, vogels, kinderen. Uit de meeste van zijn haiku’s spreekt ook een grote warmte en relaxte positiviteit, hoewel hij zelf tijdens zijn leven heel veel ellende kende. Zo stierven al zijn kinderen op jonge leeftijd. Behalve zijn laatste dochter, die echter pas geboren werd na zijn dood.

Voor het ISSA-arrangement kiezen we voor De Hulst in Vakantiewoning De Douvevallei. Het is een poëtisch ingerichte woning voor 2 personen, eventueel met een kind. Met alle comfort om zelf te koken. Vanuit De Hulst is er een prachtig panoramisch zicht op de zonsondergang in de Douvevallei.

RESERVEREN - Prijs 2 personen: 335 tot 610 euro
2 gratis festivaltickets/persoon: zie Activiteiten

SENRYU-arrangement

Senryu is de dichtersnaam van Karai Hachiemon en betekent waterwilg. Hij werd vooral bekend omdat hij grote verzamelingen aanlegde van haiku’s die minder ernstig waren en vooral op een wat schertsende manier de kleine kantjes van de mens in beeld brengen. Ze werden naar hem genoemd. Senryu’s werden heel populair als een reactie van het volk op de haiku’s van de adel en de geestelijkheid, waarin vooral de objectieve puurheid van de natuur werd gevat.

Voor het SENRYU-arrangement kiezen we in Vakantiewoning De Douvevallei voor het verblijf De Klaproos: zes mensen bij elkaar en ondereen, met of zonder kleine kantjes. Het is een ruime vakantiewoning met alle comfort om zelf te koken en buiten te eten.

RESERVEREN - Prijs 6 personen: 485 tot 910 euro
2 gratis festivaltickets/persoon: zie Activiteiten

CHYO-NI-arrangement

Chyo-ni is een van de weinige, bekende vrouwelijke dichters uit de Japanse geschiedenis. Ze wordt niet tot de grote vier gerekend, maar haar invloed en bekendheid was wel groot. Nadat haar man en zoontje overleden waren, trok ze naar het klooster om er haar verdere leven aan haiku te wijden. Haar poëzie is vaak van subtiele gevoelens doordrongen en laat soms een heel diepe en verstilde indruk na.

Voor het CHYO-NI-arrangement kiezen we voor de twee benedenkamers voor 2 personen in B&B In ’t Stille Weg in Kemmel: Hortensia en Scabiosa. Met een uitgebreid ontbijt. Beide kamers zijn luxueus ingericht en hebben een mooi landelijk zicht op de zonsondergang achter de Heuvellandse bergen in de verte. Het CHYO-NI-arrangement is dus tweemaal in een identieke formule beschikbaar.

RESERVEREN - Prijs 2 personen: 195 tot 410 euro
2 gratis festivaltickets/persoon (lijst onderaan)

BUSON-arrangement

Yosa Buson was een van de meest welgestelde en artistiek ontwikkelde haikudichters van zijn tijd en ook een van de grote vier. Hij vertoefde vaak in culturele en kunstzinnige middens en was in zijn tijd vooral ook bekend als schilder, meer nog dan als dichter. En dat voel je ook aan zijn haiku’s, die meer doordacht, wat kunstzinniger en geconstrueerder overkomen. En veelal sterk van beeld.

Voor het BUSON-arrangement kiezen we voor de ruimste en meest luxueuze kamers voor 2 personen boven in B&B In ’t Stille Weg: Tilia en Magnolia. Met een uitgebreid ontbijt. Het BUSON-arrangement is dus tweemaal in een identieke formule beschikbaar.

RESERVEREN - Prijs 2 personen: 215 tot 465 euro
2 gratis festivaltickets/persoon: zie activiteiten

Activiteiten

• Vertelling Het maankonijn
• Fotografie Het licht van de nacht
• Duet Ik was de meester en jij was ...
• Schrijfsessie haiku De regel van drie
• Lezing Een opgeruimd huis en hoofd
• Penseeltekenen Uit inkt gedoopt
• Klankworkshop Stemcirkels
• Recital Halleluja, ik ben een mens!
• Land Art Creatief met de Kemmel
• Avondwandeling De klinkers van de avond
• Mini-filmfestival Cinéhaiku
• Maankijken Vol van maan

2 gratis festivaltickets/persoon voor wie een arrangement reserveert.

Afbeeldingen