Belevingsplekken

Ons landschap is dé troef van Heuvelland: zijn ‘bergen’, zijn vergezichten, zijn stille plekjes, zijn bossen en natuurgebiedjes , zijn pittoreske dorpen…

Op 5 plekken in onze gemeente zetten we die extra in de kijker. We brengen er telkens hun uniek verhaal. Tip ! Alle verhalen verbonden aan Heuvelland kan je op een speelse manier ontdekken in ons Heuvellab. Dit atelier, in het bezoekerscentrum te Kemmel, nodigt families uit om onze verhalen ‘al doende’ te ontdekken: als molenaar, als archeoloog, als dorpsbewoner, als toerist…

De walletjes in Nieuwkerke

Als hoogste punt in dit dorp bieden de ‘walletjes’ een schitterend zicht op de omgeving. In de verte liggen Frankrijk, en op een rijtje de Cats-, de Zwarte-, de Rode-, de Scherpen- en de Kemmelberg. Dit panorama punt vertoont enkele Romeinse toetsen: een mozaïek met een gans, een picknick tafel met ligzetels, een houten poort.. Allen zijn een verwijzing naar de Romeinse villa die er , in de eerste eeuw na Christus, in de nabijheid heeft gestaan. Een drietal panoramaborden duiden het landschap. Deze belevingsplek ligt op de geuzenwandelroute. Download hier de kaart van deze wandelroute.

De Kroonaard Wijtschate

Gelegen nabij onze sporthal ( met parking) biedt deze recreatiezone met amfitheater een uniek zicht op de Kemmelberg en Petit Bois: enkele mijnenkraters die teruggaan naar het jaar 1917. De landart installatie – la courbes des Émotions - is een blikvanger. De ligzetel eronder nodigt je uit om rustig van het landschap te genieten. Voor de kinderen is er een speelzone met trapveldje, heuvels en speeltoestellen. Het bosje ernaast is een speelbos. Een openbaar toilet en picknick meubilair zijn tevens aanwezig. Niets laat vermoeden dat deze plek tijdens de ‘Groote Oorlog’ het toneel was van gruwelijke gevechten. De Duitse oorlogssite Bayernwald ligt op wandelafstand ( 1,3 km)

De cocons Loker

Op de flank van de Scherpenberg, naast het valleitje ‘ klein Zwitserland’ liggen de cocons. Deze landart installatie verwijst naar de cocons waaruit vlinders groeien om daarna de weidse wereld te ontdekken. Hier ontdek je een schitterend vergezicht op de Yper Salient: de hoogte rond Ieper. De panorama borden wat verderop helpen je hiermee op weg. De duo ligzetel nodigt je dan weer uit om te genieten van de vergezichten, richting Frankrijk. ‘Klein Zwitserland’ is een pittoresk keteldal, erkend als natuurgebied. Op de belevingsplek staat een picknicktafel voor een 20 tal personen. De plek is omzoomd met een rij ijzerzandstenen: de ondergrond van onze bergen bestaat uit dit materiaal. De parkeer-mogelijkheden zijn er wel beperkt.

Het Warandepark Kemmel

Op wandelafstand van het bezoekerscentrum (170 meter) ligt het Warandepark met het kasteel ‘De Warande’. Dit kasteel doet momenteel dienst als gemeentehuis. Je vindt er een speelzone met trapveldje, heuvels, speeltoestellen en picknick meubilair. Je kan een mooie wandeling maken op het pad aan de rand van het park: als je goed kijkt dan kom je er houten bergkabouters tegen. Het verhaal van deze bergkabouters kan je lezen in het boekje :’bergkabouters op de Kemmelberg’, te koop in het bezoekerscentrum. Het park vormt tevens de start van de Kemmelbergwandelroute, een wandeling van 9km richting Kemmelberg. Aan de ingang bij de Kasteeldreef ligt een parkeerplaats.

De Monteberg Dranouter

Deze plek is enkel te voet of met de fiets te bereiken, en biedt een mooi zicht op het dorp Dranouter, het Eeuwenhoutbos, de Zwarte- en de Kemmelberg. In de verte – in Frankrijk- zien we de zendmast op de Catsberg. Deze plek ligt op het wandelknooppunten netwerk en op het Kemmelberg pad, nabij knooppunt 59. Je vindt er een picknicktafel en twee ligzetel, netjes naast elkaar. De 3 panoramaborden duiden het landschap en brengen het Keltisch en prehistorisch verhaal van de berg in herinnering. Het is het verste punt van de Kemmelberg wandeling ( 9,1 km) als je start in Kemmel: een mooie plek om er eventjes te verpozen.