Korte 20ste Eeuw: sporen van 3 oorlogen in Heuvelland

9u30: inleiding 'Korte 20ste Eeuw'

Vooraleer naar de sites zelf te gaan, worden de drie conflicten alsook het begrip 'Korte 20e Eeuw door de gids toegelicht in de Sint-Laurentiuskerk te Kemmel, dit met behulp van tijdlijnen en overzichtskaarten.

10u: de loopgravensite Bayernwald - Wijtschate (WO I)

Een unieke Duitse site te Wijtschate. Het geheel bestaat uit twee Duitse mijngangen, een mijnschacht, een loopgravenstelsel en vier bunkers. De gids geeft je hier o.a. graag meer uitleg over de functies van deze site in WO I en het leven van de soldaten in de loopgraven.

11u30: de bunker van de Maginotlinie - Sint-Jans-Cappel (WO II)

Op de flank van de Zwarteberg maakte de gemeente Heuvelland één van die bunkers weer toegankelijk voor het publiek. Samen met de gids krijg je hier de kans om de grote spelers van de Tweede Wereldoorlog in het juiste kamp te plaatsen in tijd en ruimte, de rol van België in het geheel te schetsen en even na te gaan wat dit allemaal betekende voor de eenvoudige militair of burger.

12u15: maaltijd in één van de Heuvellandse horecazaken

Keuze uit (één menu per groep, tenzij vegetarisch):

 • Streekaperitief of picon + Stoofvlees bereid met streekbier (frietjes/groenten)
 • Streekaperitief of picon + Varkenshammetje (frietjes/groenten)
 • Streekaperitief of picon + Varkenshaasje (frietjes/groenten)
 • Streekaperitief of picon + Vol-au-vent (frietjes/groenten)
 • Ander menu: zie maaltijden (verschil wordt verrekend, bovenstaande menu's inbegrepen in het arrangement hebben een waarde van €21,50 pp)

14u: bezoek aan de Commandobunker Kemmel (Koude Oorlog)

Daal af in een ultra geheime commandobunker van de Belgische Strijdkrachten, het zenuwcentrum van het opperbevel tijdens de Koude Oorlog. De bunker gebouwd begin de jaren vijftig, was bedoeld als commandopost van een internationaal luchtverdedigingssysteem maar was vooral een communicatiecentrum. Sinds 2010 is de bunker ingericht als museum. In de bunker is het alsof de tijd is blijven stilstaan. Tijdens het bezoek met gids krijg je een situering van de tegenstanders en kom je ook meer te weten over de rol van België in dit alles, eindigend met de gevolgen van dit conflict voor het dagdagelijks bestaan.

15u45: bezoek aan een wijngoed

Bij een bezoek aan één van de wijngoeden van Heuvelland, kan je even tussen de wijnranken wandelen waarna je professionele uitleg krijgt over de wijnbouw. Uiteraard kan je ook proeven! Er zijn twee degustaties per persoon inbegrepen. Bezoek ter waarde van €6,50 pp.

 • €45pp
 • min. 20 personen
 • inbegrepen: toegang tot de 3 sites, maaltijd, bezoek wijngoed (ter waarde van €6,50 pp) en gidsbegeleiding inbegrepen.
 • vervoer zelf te voorzien door groep
 • vanaf 40 personen worden er 2 gidsen ingeschakeld.
 • de volgorde van het programma kan wijzigen volgens beschikbaarheid van een wijngoed (ter waarde van €6,50 pp) en Commandobunker.

Afbeeldingen