Kemmelwaar

Zo’n 2400 jaar geleden woonden er Kelten op de Kemmelberg. De top was uitgebouwd tot een versterkte vesting: met houten muren en aarden wallen. Binnenin woonden en werkten er Kelten.
Één van hun specialiteiten was het bakken van potten, schalen, kommen …

Dit keramisch vaatwerk werd ‘Kemmelwaar’ genoemd. Het had typische vormen, figuren en kleuren waardoor het herkenbaar was als ‘zijnde van de Kemmelberg’. Dit vaatwerk was dan ook een top handelsproduct.

Vandaag liggen 10.000 scherven van schalen, drinkbekers, potten en kruiken ‘ Kemmelwaar’ in musea en depots. We proberen deze keramiek te doorgronden: hoe werd het gemaakt ? met welke klei ? met welke baktechniek ? hoe werd het afgewerkt ? Zo maken we enkele replica’s van hoe Kemmelwaar er echt heeft uitgezien. Deze scherven vormen ook onze inspiratie bron om nieuwe producten, gelinkt aan onze wijnbouw, te ontwikkelen: een wijnkoeler, wijnkannetjes, tapas schaal en bordjes ..

Zin in meer? Kom, ontdek en koop Kemmelwaar in de shop:

Winkeltje Keramiek Kemmelwaar

Elke donderdag namiddag van 14u tot 18u opent het winkeltje de deuren. In het winkeltje van Kemmelwaar zijn diverse sieraden, schaaltjes en potjes verkrijgbaar. Kom een kijkje nemen. Leuk voor jezelf maar zeker ook als cadeautje. 

Locatie: Winkeltje Keramiek Kemmelwaar, Reningelststraat 39, Kemmel.

Workshop Kemmelwaar

Zin om zelf aan de slag te gaan ? Pottenbakster Hilde biedt gezinnen met kinderen en vriendinnen/vriendengroepen een eerste kennismaking aan. Maak je eigen duimpotje en keramisch tegeltje met Keltische motieven, verneem meer over het verhaal van de Kelten…

Prijs

Kinderen tot 12 jaar: €10 pp
volwassenen: €17pp

op afspraak: telefonisch op het nummer :0498 10 80 97 – Pottenbakster Hilde - info@kemmelwaar.be

‘Beleef de Kemmelberg’ dag

Zondag 6 oktober 2024 : een dag vol animatie rond de berg en zijn Prehistorisch en Keltisch verleden.

Bezoek ook onze website: www.kemmelwaar.be met webshop.

Het project maakt deel uit van het Europese Interregprogramma Cupido dat ondernemerschap op het vlak van landschap, erfgoed en cultuur aanmoedigt.
Het is een samenwerking tussen de gemeente, CO7 en de provincie West-Vlaanderen.